Musta leedri eelised

Jaga

Need väikesed marjad pakuvad suuri eeliseid. Mustad leedrimarjad on suurepärane viis immuunsüsteemi toetamiseks. Nad on looduslikud C-, E- ja A-vitamiini allikad ning sisaldavad rohkem vabade radikaalidega võitlevaid antioksüdante kui jõhvikad, mustikad või granaatõunad.

Mustad leedrimarjad on hinnatud nende uskumatu tervisega seotud eeliste tõttu, pakkudes võimsat immuuntuge otse loodusest. Pole ime, et inimesed on neid immuunsust suurendavaid marju rahvaravis kasutanud tuhandeid aastaid.

Need väikesed marjad pakuvad suuri eeliseid. Mustad leedrimarjad on suurepärane viis immuunsüsteemi toetamiseks. Nad on looduslikud C-, E- ja A-vitamiini allikad ning sisaldavad rohkem vabade radikaalidega võitlevaid antioksüdante kui jõhvikad, mustikad või granaatõunad.

Mustad leedrimarjad on hinnatud nende uskumatu tervisega seotud eeliste tõttu, pakkudes võimsat immuuntuge otse loodusest. Pole ime, et inimesed on neid immuunsust suurendavaid marju rahvaravis kasutanud tuhandeid aastaid.

Leedrimarju on loodusliku tervist toetava vahenditena kogu maailmas kasutatud juba sajandeid. Meditsiini isana tuntud Hippokrates kutsus  leedrimarju juba 400. aastal e.m.a oma “ravimikarbiks” ja teised klassikalised arstid on iidsetest aegadest saati kasutanud neid võimsaid marju oma ravimites.

Miks on antioksüdandid meie tervisele nii olulised? Need aitavad võidelda vabade radikaalidega, mis kahjustavad meie keha rakutasandil. Vabad radikaalid tekivad siis, kui meie keha lagundab toitu ja puutume kokku keskkonnatoksiinidega, nagu sigaretisuitsu ja saastega. Me ei saa neid vältida, kuid saame nendega võidelda. Seal tulevad mängu antioksüdandid.

Antioksüdandid võivad aidata tugevdada immuunsüsteemi ja kaitsta “sissetungijate ” tekitatud kahjustuste eest. Antioksüdante saame toidust, ja toidulisanditest. Värvilised puu- ja köögiviljad, sealhulgas mustad leedrimarjad, on looduslikud antioksüdantide allikad.

Need vabade radikaalide vastu võitlevad superkangelased annavad puu- ja juurviljadele erilise värvi. Erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid antioksüdante. Sellepärast on nii oluline süüa toitu, mis on täis värvilisi puu- ja köögivilju.

Mustad leedrimarjad saavad oma sügavlilla värvuse neis sisalduvatest antioksüdantidest: antotsüaniinidest ja flavonoididest. Need on polüfenoolide, ehk ülitähtis antioksüdant, mida leidub viinamarjades ja punases veinis. Musta leedri teeb eriliseks see, et need sisaldavad PALJU polüfenoole. Seetõttu on inimesed sajandeid kasutanud musta leedri marju veinide, tinktuuride, moosi ja muu valmistamiseks! (Oluline on märkida, et toored leedrimarjad on mürgised ja enne tarbimist tuleb neid mürgiste ühendite eemaldamiseks kuumutada.)

Antotsüaniinid ja flavonoidid mitte ainult ei aita võidelda kahjulike vabade radikaalidega, vaid neil on ka põletikuvastased omadused. Arvatakse, et krooniline põletik on paljude haiguste, sealhulgas südamehaiguste ja vähi peamine põhjus. Põletikuvastaste ühenditega toitude (nt marjad ja muud puu- ja köögiviljad) söömine võib aidata põletikku tõrjuda ning parandada tervist ja heaolu.